Merke ankertau – hvor langt er ute?

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger dreggen/ankeret har løsna når jeg har ligget på svai, eller når vi har ligget med bauen inn mot land. Hovedårsaken er så og si alltid at vi har for lite tau ute. Løsningen har vært å kjøre lengre ut, og slippe ankeret på nytt.

Tommelfingerregelen er jo at man bør ha minst 3 ganger dybden i lengden på tauet, og det gjør jo ikke noe om det er enda lengre.

Nye båter har ofte en måler som forteller hvor langt tau som er ute, men i vår båt som er fra 2008 må vi stole på øyemål.

For å løse dette har jeg merket blytauet akter med sprittusj. Se video her:

 

Dette har fungert helt utmerket så langt. Sprittusjmerkingen sitter, og det er ikke spor til at det flyter utover. Jeg merket tauet for noen uker siden, og har sovet med dreggen ute 4-5 netter etter det. I tillegg til flere kortere turer der jeg kun har ligget på svai.

For å holde styr på lengden, har jeg merket hver meter med en strek. I tillegg har jeg merket hver 5. meter med en, to eller tre streker, og et romertall for hvor mye som er ute. Romer tall V, X, XV, XX, XXV etc. Om det holder hele sommeren er usikkert, men da merker jeg eventuelt på nytt. Jobben tok meg jo kanskje 5 minutter på brygga.

Kaptein Bang