Dragsund – den fineste uthavnen i Indre Oslofjord

Ingenting er som å finne en uthavn i le med akkurat passe mengde andre båter, varmt i vannet, og flott utsikt. Pulsen roer seg når man putrer inn til godplassen, og sakte tid står på agendaen en stund fremover. Favorittuthavnen min i Indre Oslofjord er Dragsundet på vestsiden av Håøya (Vestre Dragsund, som det egentlig heter).

Uthavnen er slik at det så og si alltid er le, i det minste langt inn i sundet. Jeg foretrekker å ligge helt innerst mot berget. Det er også tilrettelagt for brygger både på odden ved innseilingen til det innerste sundet, og en lang brygge ytterst i sundet med bøyefortøyninger på innsiden, og mulighet for å ligge longside på utsiden.

Se filmen min fra en rolig helg i Dragsundet her:Håøya ligger rett nord for Drøbak, og sørsiden av øya er en del av Oscarsborg festningsverk. Det er mye å se på øya, og jeg vil anbefale dokumentaren ‘Glimt av Norge – Håøya’ på NRK som forteller litt om den historiske statusen Håøya har hatt, og som Håøya har i dag.

Omtrent en kilometer sør fra Dragsundet ligger Håøya naturverksted. De produserer ost fra geitene på øya, og har fersk bakst hver morgen. Perfekt for en morgentur for å kjøpe ferske bakevarer før frokost. Turmulighetene er det ingenting å si på.Man kan være oppmerksom på at det er en del ‘voksne’ bekjente som møtes på bryggene, så ønsker man mere ro, anbefales det å fortøye til berget. Langs berget kan man ligge med akterenden ut, få mere ‘alenetid’, samt at det er betydelig enklere å bade. Men stemningen er god på bryggene, det er lite sjenerende støy.

Vær oppmerksom på at det er en grunne midt i innseilingen til det innerste sundet. Denne er merket med en stake (som for tiden står på skakke), og man må holde til styrbord for staken inn i sundet. Se video.Har du mulighet, ta en tur til Dragsundet. Dette er en uthavn for sakte tid og lite vind.

Kaptein Bang